Receptura:

Mąka pszenna typ 7507.00kg
Mąka żytnia typ 7203.00kg
Drożdże0.40kg
Sól0.20kg
Roggensauer0.10kg
Polepszacz PREMIUM0.10kg
Woda6.30l
RAZEM:17.10kg

Parametry:

  • Czas miesienia (miesiarka spiralna):
  • 2 min.szybko 6 min. wolno
  • Temperatura ciasta:
  • 26-28 st C
  • Naważka kęsów:
  • 550 g
  • Czas leżakowania:
  • 5-10 min
  • Czas fermentacji:
  • 40-45 min
  • Czas pieczenia:
  • 40-45 min
  • Temperatura pieca:
  • 240 st C opadająca 220 st C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć kęsy, uformować i udekorować wg własnego uznania.
Pieczywo PREMIUM

Zaleca się 1% stosowanie polepszacza w stosunku do użytej mąki. Zastosowanie polepszacza powoduje, że wodochłonność ciasta zwiększa się o 2,5-3 litry wody ( na 100 kg mąki) i skutkiem lepszej absorbcji wody jest znaczne przedłużenie świeżości konsumpcyjnej pieczywa. Polepszacz powoduje również lepszą stabilizację procesu fermentacji, osusza ciasto i zwiększa objętość pieczywa.