Receptura: Mąka pszenna typ 750 | 7.00 | kg | Mąka żytnia typ 720 | 3.00 | kg | Drożdże | 0.40 | kg | Sól | 0.20 | kg | Roggensauer | 0.10 | kg | Polepszacz PREMIUM | 0.10 | kg | Woda | 6.30 | l | RAZEM: | 17.10 | kg |
Parametry: - Czas miesienia (miesiarka spiralna):
- 2 min.szybko 6 min. wolno
- Temperatura ciasta:
- 26-28 st C
- Naważka kęsów:
- 550 g
- Czas leżakowania:
- 5-10 min
- Czas fermentacji:
- 40-45 min
- Czas pieczenia:
- 40-45 min
- Temperatura pieca:
- 240 st C opadająca 220 st C
Wytwarzanie: Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć kęsy, uformować i udekorować wg własnego uznania. |
| Pieczywo PREMIUM |  | Zaleca się 1% stosowanie polepszacza w stosunku do użytej mąki. Zastosowanie polepszacza powoduje, że wodochłonność ciasta zwiększa się o 2,5-3 litry wody ( na 100 kg mąki) i skutkiem lepszej absorbcji wody jest znaczne przedłużenie świeżości konsumpcyjnej pieczywa. Polepszacz powoduje również lepszą stabilizację procesu fermentacji, osusza ciasto i zwiększa objętość pieczywa. |
|