Receptura:

Mąka pszenna typ 7507.00kg
Pieczywo Owsiane3.00kg
Drożdże0.40kg
Woda6.50l
RAZEM:16.90kg

Parametry:

  • Czas miesienia (miesiarka spiralna):
  • 4 min. wolno 5 min. szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 28°C
  • Naważka kęsów:
  • 2.8 kg / presa
  • Czas leżakowania:
  • 15 min.
  • Czas fermentacji:
  • 30-40 min.
  • Czas pieczenia:
  • 12 min.
  • Temperatura pieca:
  • 220°C opadająca do 180°C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury przygotować ciasto zachowując parametry. Udekorować wg uznania.
Bułka Owsiana

Właściwości owsa czynią z niego ciekawą i wartościową roślinę. Owies nie tylko obniża pozom cholesterolu we krwi, ale i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, moczopędne i uspokajające. Warto się zastanowić, czy nie powrócić do diety naszych dziadków i zacząć ponownie jeść produkty owsiane.