Receptura: Chleb Afryka | 5.00 | kg | Mąka pszenna typ 550 | 5.00 | kg | Drożdże | 0.40 | kg | Woda | 5.30 | l | RAZEM: | 15.70 | kg |
Parametry: - Czas miesienia (miesiarka spiralna):
- 3 min. wolno 7 min. szybko
- Temperatura ciasta:
- 24-26C
- Naważka kęsów:
- 2.4 kg presa
- Czas leżakowania:
- 10 min.
- Czas fermentacji:
- 40 min.
- Czas pieczenia:
- 15 min
- Temperatura pieca:
- 230-240C
Wytwarzanie: Według powyższej receptury wymieszac składniki zachowując parametry. Udekorować sezamem. |
| Bułki Afryka | | Kompozycja na bazie mąki TEFF. Maka TEFF jest jednym z najstarszych zbóż pierwotnie występującym w Etiopii. Dziko rosnąca pszenica w Afryce jest bezglutenowa, ma niski indeks glikemiczny, Obok dużej zawartości żelaza i wapnia zboże to jest zasobne w kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Bardzo ważny w diecie u osób chorujących na celiakę. |
|