Receptura:

Chleb Afryka5.00kg
Mąka pszenna typ 5505.00kg
Drożdże0.40kg
Woda5.30l
RAZEM:15.70kg

Parametry:

  • Czas miesienia (miesiarka spiralna):
  • 3 min. wolno 7 min. szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 24-26C
  • Naważka kęsów:
  • 2.4 kg presa
  • Czas leżakowania:
  • 10 min.
  • Czas fermentacji:
  • 40 min.
  • Czas pieczenia:
  • 15 min
  • Temperatura pieca:
  • 230-240C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wymieszac składniki zachowując parametry. Udekorować sezamem.
Bułki Afryka

Kompozycja na bazie mąki TEFF. Maka TEFF jest jednym z najstarszych zbóż pierwotnie występującym w Etiopii. Dziko rosnąca pszenica w Afryce jest bezglutenowa, ma niski indeks glikemiczny, Obok dużej zawartości żelaza i wapnia zboże to jest zasobne w kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Bardzo ważny w diecie u osób chorujących na celiakę.