Chleb XL
Mąka pszenna typ 750 | 7.00 | kg |
Mąka żytnia typ 720 | 3.00 | kg |
Drożdże | 0.40 | kg |
Sól | 0.20 | kg |
Roggensauer | 0.10 | kg |
Bułeczka XL | 0.03 | kg |
Woda | 6.00 | l |
RAZEM: | 16.73 | kg |
Czas miesienia (m. spiralna): | 2 min. szybko 6 min. wolno |
Temperatura ciasta: | 26-28°C |
Naważka kęsów: | 550g |
Czas leżakowania: | 5-10 min. |
Czas fermentacji: | 40-45 min. |
Czas pieczenia: | 40-45 min. |
Temperatura pieca: | 240°C opadająca do 220°C |
Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć na kęsy , uformować i udekorować wg własnego uznania.